Panik Atak Geçiren Birine Nasıl Yardım Edilir? - Maskaraa

Panik Atak Geçiren Birine Nasıl Yardım Edilir?

panik atak geciren birine nasil yardim edilir

Panik atak, kişide ansızın kendini gösteren, belli bir duruma bağlı, kişinin fiziksel varlığını da etkileyebilen büyük korku olarak tanımlanır. Herhangi bir uyaran olmaksızın, aniden başlayan, şiddeti hızla yükselen 10-30 dakika periyodunda nadiren daha fazla süreyle seyreden ve yine bir uyarana ihtiyaç olmaksızın sönme gösterir. Halk arasında ani bir üzüntü bir stres veya korkunun paniğe sebep olduğu düşünülse dahi mutluluk veya sakinlik anında da ortaya çıkabilmektedir. Panik atak çocukluktan yetişkinlik dönemine kadar yaşadığımız  travmaların bütününü ele alan beynimizin bir süre sonra uyarı verme türüdür. Bir tür kalp krizi geçiriyor hissi yaratsa dahi bu durumu yönetmek mümkündür.

panik atak geciren birine nasil yardim edilir

İlk olarak, kişiye yaklaşarak oturmasını veya sessiz bir yer bulmasına yardımcı olmanız önerilir. Panik atak geçiren kişilerin utanma iç güdüsü göstererek farklı tepkiler verdiğini unutmamak gerekir. Bu yüzden önce yardımınıza ihtiyaç duyup duymadıklarını sormak iyi olacaktır. O zaman yapabileceğiniz üç güçlü adımı uygulamaya başlamalısınız.

1. Nefese odaklanın

Panik atak geçiren birey çok hızlı nefes alıp vermeye başlayacak ve kalp atışını hızlandıracaktır hatta kalp krizi geçireceğini dahi düşünebilirler. Bu durum sebebi ile kişiye derin ve yavaş nefes almayı teşvik etmeye çalışın: 4 saniye boyunca nefes almayı ve 4 saniye içerisinde yavaşça vermeyi önerin. Daha iyisi ise onlar için bu durumu modelleyin, böylece düşünmek zorunda kalmak yerine sizi izleyerek takip edebilirler.

2. Onlara soğuk su getirin

Soğuk su, sakinleştirici olan parasempatik sinir sistemimizi tetiklediği için faydalı olan bir durum yaratır. Bu sistem, bir acil durum çağrısı içerisindeyken vücudun işlevini yüksek bir uyarı modundan dinlendirici bir moda geçirmektedir. Böylelikle nefes egzersizi ile birlikte yüze veya bileklere uygulanan soğuk su panik atak geçiren kişinin sakinleşmesine destekleyici olacaktır.

3. Dikkatlerini dağıtın

Panik atak geçiren kişilerde bu duruma odaklanma, kalbinin atışını dinleme ve kaygının geçmeyecek düzeyde oluşunu düşünerek kriz anının bitmeyeceği algısı ile atakların uzun geçmesine sebep olabilirler. Beynimiz aynı anda birden fazla şeye odaklanamadığından, dikkatin dağıtılması panik içerisinde olan kişi için oldukça faydalı olacaktır.

Bir yanıt beklemeden akıllarını panikten uzaklaştırmak için onlarla sohbet etmelisiniz. Kişiden neler olduğunu açıklamasını isteyin. Bu, dikkatlerini güvensiz hislerden uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır. Örneğin, şunu sorabilirsiniz: “Nefes alabilmeniz için neden bu banka geçmiyoruz? Elimi kolunuza koysam ve birlikte nefes alsak olur mu?” şeklinde sorular ile kendilerini panik anından uzaklaştırabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Büşra Küçükateş

Yeni kültürleri ve sosyolojik konuları araştırmayı amaç edinmiş; ekonomi, psikoloji ve extrem sporlara ilgili. Bilimsel konulara meraklı bir iş kadını.

Yorum yap