Bugünlerde her yerde ışıl ışıl ciltler, pürüzsüz tenler. Herkes çok sağlıklı, herkes çok bakımlı, herkes çok doğal ve güzel ciltlere sahip. Yüzlerce kozmetik firması, farklı farklı bakım ürünleri var. Onlarca cilt bakım ürünü, cilt bakım rutinleri, kürler, tarifler, en etkili cilt bakım tüyoları; peki bunları uygulayan verim alan da daha kötü oldu diyenler de var, biz ne yapalım? Hangisini seçelim?
Nasıl bir yol izlemeliyim?
Öncelikle sorunu belirlemeliyiz. Cildimiz bizim en büyük organımız, kişiden kişiye değişen özellikleri olduğu gibi hastalıkları da var. Altta yatan sorun medikal mi kozmetik mi, kozmetik ürünler hangi aşamada önemli gibi soruların cevaplarını öğrenmemiz gerek.
Ergenlikten itibaren yağ bezlerinin çalışmasındaki artışla akneler, siyah noktalar ve cilt sorunları önem teşkil eder ve bizi hem görsel hem psikolojik etkiler. İhmal edilen geçici cilt sorunları lekeler bırakarak kalıcı hale gelebilir. Bu yüzden mutlaka tıbbi destek alınmalı varsa bir sağlık sorunu tanısı koyulmalı.
Nelere dikkat etmeliyim?
Unutulmaması gereken hangi yaş olursa olsun ağrılı, derin ve geç iyileşen tüm akneler için doktora gidilmesi gerektiğidir. Reçetelenen hiçbir ilaç; cildinizde kalıcı hale gelen bir lekeden, bunun için kullanacağınız yüzlerce kozmetik üründen daha zararlı değildir. Eğer sağlık sorunumuzu çözmüşsek günlük rutinde cildimiz için neler yapalım:
- Olabildiğince az çeşit ürün kullanılmalı bize hangisi iyi geliyor hangisi zarar veriyor bilmemiz önemli.
- Dermokozmetik bir peeling ürünü (klinik çalışmaları yapılmış, test edilmiş, faydası doktorlarca önerilen kozmetik firmaların ürünleridir, merak ediyorsanız devam edelim), nemlendirici, güneş kremi mutlaka rutinimizde olmalı.
- Cildimizde mikro hasarlar bırakabilecek, tanecikli, pH dengesi uygun olmayan, tahrişe sebep olan, çok fazla katkı içeren, marketlerde dahi satılan bolca reklamı yapılan killi ürünlerden kaçınılmalı.
- Limon suyu, yumurta, karbonat, maya gibi uydurulmuş ev yapımı, aloe vera gibi bitkilerle doğal adı altında yapılan tariflerin cilt bakımında yeri yoktur, asla kullanılmamalı. Unutmayın ilaçla zehir arasındaki fark dozdur, eğitim gerektirir. Cildinizi riske atmayın.
- Temiz tutalım, sadece yüzümüzü değil ona temas eden her şeyi (el tırnak hijyeni, telefon konuşmalarında kulaklık kullanımı, temiz yastık kılıfı, havluların sık değiştirilmesi veya kağıt havlu kullanımı, makyaj fırçalarının/pedlerinin temizliği, maske değişikliği, cildin havalandırılması)
- Makyajınızla uyumayın. Makyaj kalıntıları gözeneklerinizi kapatıp komedon dediğimiz siyah veya beyaz akne öncülerine yol açabilir. Makyajınızı alkol, paraben, parfüm içermeyen temizleme sularıyla temizleyip mutlaka durulayın.
- Buradaki en önemli hataysa temizlemek için defalarca yüz yıkama yapılmasının ciltte kuruluk yapabileceği ve var olan sorunu artırabileceğidir. Mümkünse günde 1 defa yapılan temizlik sonrası cilt mutlaka nemlendirilmeli.
- Yağlı cilt sorunu varsa yağ azalacak ümidiyle kuruluk desteklenmemeli, bu durumda daha ince yapılı nemlendirici kullanılmalı.
- Son olarak klişe olabilir ama mutlaka bol su içelim, iyi beslenelim. Bütün hücrelerimizin yapısında ve çalışmasında su çok önemlidir.
Doğru ürünü nasıl seçerim?
Ürün seçerken ilk dikkat edilmesi gereken az ürün çok etki olmalıdır. Her çeşit üründen bize faydalı geldiğini test ettiğimiz bir ürünü seçmek, kullanmak hem cildimizi hem bütçemizi daha az yorar.
Peki doğru ürün kararını nasıl verelim? Kozmetik markalarından hangilerini seçelim, neye dikkat edelim?
- Marka seçimlerimizde en etkili şey genelde reklamlar oluyor. Oysa dermokozmetik olarak bahsettiğimiz dermatologlardan, eczanelerden önerilerini isteyebileceğiniz ürünler test edilmiş ve şifa amaçlayan ürünlerdir. Özellikle cilt bakımı rutininde olmazsa olmaz olan nemlendirici, güneş kremi ve peeling/temizleyici jel üçlüsünü bu markalardan temin edebilirsiniz.
- Gerçek kullanıcılara ait gerçek yorumlar için alışveriş sitelerindeki yorumları inceleyebilir, doktor veya eczacınıza danışabilirsiniz.
- Hepimizin ürünlerde en az dikkat ettiği bölüm olan “içindekiler” bölümü aslında en önemli bölüm. Onlarca katkı maddesi, kimyasal, boya vs cildimize yarar umarken zarar verebilir. Alkol, paraben, silikon, parfüm yer almamalıdır.
- Ürünlerin varsa öncelikle testerını küçük bir alanda kullanıp size uygun olup olmadığına, alerji geliştirip geliştirmediğini gözlemleyebilirsiniz.
- Dilerseniz hayvanlar üzerinde test edilip edilmediğini araştırabilirsiniz, bunun için uygulanan logoların varlığını kontrol edebilirsiniz.
Cildinizi sevin. Çatlağıyla rengiyle lekesiyle size ait. Sağlıkla kalın.